Menu
Winkelwagen

Verschillende verlichting bij Reptielen

Wat is nou de beste lamp voor mijn reptiel? wat is het verschil tussen de lampen? Wat is UVA en UVB? Wat is het verschil tussen UVA en UVB?


Verlichting/Lampen bij Reptielen

Soms is het best lastig om te vinden welke soorte lampen je reptiel nodig heeft. UV lampen, halogeen lampen, LED verlichting, TL verlichting. In dit informatie blog leggen we makkelijk en kort uit wat de verschillen zijn en welke soorten de markt aanbied.


UV Lampen

UV kent iedereen. Dat zijn de stralingen die zonlicht afgeeft. We weten ook dat onze reptielen deze lampen nodig hebben, maar welk soort? UV in zonlicht bevat drie verschillende soorten stralingen: UVA, UVB en UVC. Alle drie hebben ze andere effecten op mens en dier. Bij reptielen wordt vaak gebruik gemaakt van UVA en UVB. UVC wordt zelden gebruikt in de hobby. 

UVA: Lampen die UVA licht bevatten helpen de natuurlijke gedragingen van uw reptiel. Deze lampen zijn uiterst belangrijk voor uw reptiel. UVA wordt waargenomen door reptielen in de pijnappelklier, die zich in de buurt van de hersenen bevindt. Het functioneert bij de regulatie van ritmes en wordt gebruikt voor de dagelijkse- en seizoensgebonden veranderingen in gedrag en activiteit van het reptiel. 

  • Verbeterd het voedsel opnamen 
  • Verbeterd de activiteit van uw reptiel overdag 
  • Voortplanting verloopt beter 

UVB: Lampen die UVB licht bevatten maken de synthese van vitamine D3 mogelijk, dit helpt het dier om calcium te absorberen. Heliotherme reptielen (reptielen die in de zon zonnebaden) hebben over het algemeen UVB licht nodig. 

  • Aanmaak van vitamine D3, helpt bij calcium absorberen. 

UVC: UVC licht is geen vereiste voor reptielen, het kan in sommige gevallen helpen bij het doden van bacteriën. Echter bij hoge en het regelmatig blootstellen van UVC licht schadelijk voor de meeste reptielen. Het wordt dus niet zomaar aangeraden om dit licht te gebruiken.